Yötä puumajassa

Kemiössä, 150 kilometriä Helsingistä länteen, sijaitsee Storfinnhova Gårdin pieni lomakeskus. Matkailijoille tarjottava majoitus ei ole ihan tavallisimmasta päästä, sillä mökkikylä on rakennettu puihin! Erikoiset nukkumispaikat ovat aina viehättäneet minua, joten puumajaa täytyi päästä kokeilemaan.

Varasimme kahden ystäväni kanssa hyvissä ajoin puumökin sellaiseen ajankohtaan, jolloin myös savusauna olisi lämpimänä. Saksalainen ystäväni halusi nimittäin päästä kokemaan sen enkä itsekään vastustanut: en ollut aikaisemmin käynyt savusaunassa.

20160729_195509

Storfinnhova Gårdiin ajettiin kauniiden maalaismaisemien halki ja loppumatka kulki hiekkatietä pitkin. Oikea suomalainen kesäidylli! Perillä pienen etsinnän jälkeen löysimme perille puumajakylään ja löysimme oman mökkimme.

Mökki on ehkä kuitenkin kuvaavampi sana kuin maja, sillä mökki seisoi oikein tukevasti puujalkojensa päällä. Mökki sisälsi kolme sänkyä, joista yksi oli lomittain vähän korkeammalla kuin kaksi muuta, jotka reunustivat mökin seiniä. Hintaan kuului aamupala, lakanat sekä pyyhkeet, ja vieraiden käytössä oli yhteinen mökkikylän puucee. Fasiliteetit olivat siis hiukan alkeelliset, mutta illan saunomisen  jälkeen ei oikeastaan muulle ollut tarvettakaan.

20160729_200746

Storfinnhovan graniittilohkareista rakennettu savusauna oli uskomaton kokemus, jonka kuvaamiseen mitkään sanat eivät riitä. Astuessani uimapuvussani pimeään valtavan tuntuiseen tilaan, jossa kiuas humisi ja vesi solisi en hetkeen tiennyt olenko astunut helvetilliseen pätsiin vai taivaalliseen lämpöön. Jäimme ystävieni kanssa hämmästyneinä paikoillemme seisomaan tietämättä minne mennä, kun ystävällinen kanssasaunoja ojensi käteeni taskulampun.

Silmätkin alkoivat hiljalleen tottua pimeyteen ja taskulampun avustuksella saimme paremmin selkoa kynttilöiden valaisemasta valtavan tuntuisesta paikasta. Saunan läpi virtasi puro, joka muodosti pienen altaan saunan oikeaan laitaan. Sinne oli asettunut puolen tusinaa ihmistä nauttimaan saunan lämmittämästä vedestä. Valtava kiuas kohosi saunan keskellä ja sen vasemmalta puolelta lähti kiviset polttavan kuumat portaat kohti kiuasta kiertäviä puulauteita. Niille oli asettunut ihmisiä nauttimaan kosteista löylyistä.

Koska en mitenk20160729_194424ään osaa kuvailla paikkaa tarpeeksi, käy katsomassa kuvia saunasta täältä.

Löysimme tiemme lauteille ja rauhoituimme aistimaan rentouttavan lämmön. Kun kuumuus kävi liialliseksi, hipsimme ulos ja pulahdimme matalaan metsäpuron muodostamaan jääkylmään lammikkoon. Kastuakseen kokonaan sinne täytyi mennä makaamaan, mutta harva kesti olla vedessä kovin kauaa. Ja sitten takaisin saunaan!

Savusauna maastoutuu maisemaan niin, ettei sitä huomaa kuin vasta ihan kulman takaa. Alla olevassa kuvassa sauna oikealla ja ruokailusali vasemmalla.

20160729_194651

Kun olimme saunoneet tarpeeksi, olikin iltapalan aika. Storfinnhova sijaitsee maaseudulla, joten lähistöllä ei ole ruokapaikkoja. Siksi olimme etukäteen varanneet meille Storfinnhovan iltapalan, joka sillä kertaa oli muutamia salaatteja ja paria erilaista pizzaa. Masu täyttyi ja pienen kävelylenkin jälkeen olimme kypsiä kellahtamaan puumajaamme.

Luonnon hiljaisuus tuuditti meidät illalla uneen ja aamulla ikkunoista paistava aurinko herätti aikaisin. Valkeneva uusi päivä ei ollut yhtä aurinkoinen kuin edellinen, sillä idässä oli hurjan mustia pilviä. Muutaman tunnin päästä nuo pilvet kastelivat meidät lähes läpimäriksi Hangossa.

20160730_100512

3 kommenttia artikkeliin ”Yötä puumajassa

  1. Voi miten upealta paikka kuulosti! Ja savusauna, en ole koskaan ollut, mutta kyllä tekisi mieli päästä kokeilemaan! Kiitos vinkistä, laitan sen ensi kesää varten ylös.

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: Herkkuriippuvaiset Fiskarsissa – Kumpupilviä ja pilvenhattaroita

Kommentointi on suljettu.