Kulttuurisaunasta ja avannon ihanuudesta

Kun asuin vuosia sitten Turussa, kävin toisinaan avantouimassa Ruissalossa Saaronniemen Saukkojen saunalla. Ihastuin paitsi avantouintiin myös Saukkojen saunaan heti ensikäynnillä.

Tilava puulämmitteinen sauna oli rakennettu suojaisaan kohtaan Ruissaloa aivan rannan tuntumaan. Laituri oli lähellä ja veteen johti tukevat portaat, joiden avulla kastautuminen oli helppoa. Ruissalossa kanssasaunojat olivat iloisia ja välittömiä tavalla, jota en ole kokenut missään muualla. Vaikutuin myös avantouinnin aiheuttamista tuntemuksista. Avannon jälkeen saunassa kehon valtaava tunne on ainutlaatuinen: samaan aikaan keho on täydellisen rento ja kuitenkin aistit ovat kirkkaat ja valppaat.

Kun muutin Helsinkiin, huomasin pettymyksekseni, etten voikaan täällä niin vaan jatkaa harrastustani. Avantoseuroja on, mutta niihin päästäkseen täytyy olla suosittelijoita ja kärsivällisyyttä jonottaa useampi vuosi. Onneksi Helsingissä on myös muutama avantouintipaikka, jonne ei edellytetä jäsenyyttä. Yksi niistä on Kulttuurisauna Hakaniemessä.

Kävin siellä ystäväni S:n kanssa viime vuonna useamman kerran ja tämänkin vuoden kylmäuintikausi on nyt avattu. Yksittäisen saunojan lipun hinta on aika korkea (15 euroa), mutta seitsemän kerran sarjakortilla yhden uintikerran hinnaksi tulee 10 euroa, mikä on ihan kohtuullista. Sarjakortti ei ole henkilökohtainen, joten sitä voi käyttää ystävän kanssa yhdessä.

Kulttuurisauna on arkkitehtuuriltaan skandinaavisen pelkistetty ja materiaaleina on käytetty betonia ja puuta. Saunan löylyt ovat lempeät ja portaat mereen ovat suojaisalla sisäpihalla. Paikka on tunnelmallinen etenkin pimeällä lyhtyjen valossa.

Viime vuonna koin siellä täydellisen avantokokemuksen. Oli pimeä talvi-ilta ja runsaasti pakkasta. Vesi oli niin kylmää, että avantoon ehti tulla jääriite muutamissa minuuteissa. Oli kuitenkin täysin tyyntä eikä tuullut juuri lainkaan, joten avannosta noustuani kylmyys tuntui lähinnä lämpönä ihon pinnalla. Se oli uskomaton kokemus!