Yötä lasi-iglussa Kakslauttasessa

Saksalainen ystäväni alkoi muutama vuosi sitten puhua haaveestaan päästä jonain päivänä elämysmatkalle Lappiin kokemaan pohjoisen luonto talvella ja näkemään revontulia. Koska omat Lapin reissuni rajoittuvat pariin vuosikymmenten takaiseen matkaan, olin innolla suunnitelmassa mukana. Jonkin aikaa ajatusta kypsyteltyämme aloitimme matkan suunnittelemisen. Lennot Ivaloon ostettiin jo loppukesästä.

Ensimmäisen yön majoitukseksi valikoitui Kakslauttasen iglukylä, josta on somessa näkynyt huikeita kuvia. Se oli suunnitelmissamme heti ensi metreiltä lähtien ja ainoastaan hinnasto aiheutti pienen epäröinnin hetken. Se meni kuitenkin nopeasti ohi, sillä molemmat ajattelimme, että tämä on todennäköisesti ainutlaatuinen matka eikä seuraavaa Lappiin suuntautuvaa reissua ole lähivuosina tulossa.

190414
Kakslauttasen päärakennus (kelkkoja sai käyttää matkatavaroiden kuljetukseen)

Kakslauttanen koostuu laajasta turisteille suunnatusta hirsimökki- ja lasi-iglukylästä. En vierailumme aikana törmännyt yhteenkään suomalaiseen, mutta paljon aasialaistaustaisia nuoria oli laillamme revontulijahdissa.

170952

Iglumme oli sisustettu yksinkertaisesti ja sisälsi pienen WC:n. Yleinen suihku ja sauna sijaitsivat erillisessä rakennuksessa. Sängyt olivat moottoroidut, jotta selkänojaa kohottamalla pystyi suoraan sängystä tarkkailemaan pohjoista taivasta revontulien varalta. Iglussa olevalla vedenkeittimellä teimme itsellemme kupit teetä, jotka siemailimme sängyssä tiiraillen taivaanrantaa. Vaikka ulkona oli pakkasta, sisällä oli mukavan lämmin.

170739

Voitte kuvitella, että tähtitaivas oli upea. Sen verran Saariselkä kuitenkin aiheutti valosaastetta, että linnunrataa emme erottaneet. Löysin taivaalta Otavan tähtikuvion, mistä olin iloinen, sillä se on ainoa, jonka tunnistan. Ystäväni valvoi pitkälle yöhön, mutta minusta uni vei voiton jo puolen yön jälkeen. Mahtavia revontulia ei sinä yönä näkynyt pohjoisen suunnalla, mutta onnistuimme silti näkemään vaatimattomampia vaaleanvihertäviä revontulia.

082441
Näkymä, johon aamulla heräsimme

Onnen kauppaahan revontulien näkeminen on. Ehkä kaikkein parhaimmat mahdollisuudet nähdä revontulia on kuitenkin ulkona, jossa voi katsella ihan mihin suuntaan tahansa. Muutama päivä myöhemmin näimmekin moottorikelkkasafarilla hienot revontulet. Iglussa yöpyminen oli silti hauska kokemus ja maisema, johon aamulla heräsimme oli hieno ja auringonpaiste henkeäsalpaavan upea.

Mainokset