Hampuri, kaupunki Elben syleilyssä

Vietin taannoin muutaman päivän Hampurissa Pohjois-Saksassa. En tiennyt kaupungista juuri mitään ennalta, joten erityisiä odotuksiakaan ei ollut. Kaivoin kaupungista toki vähän tietoa etukäteen ja lainasin oikein kirjastosta matkaoppaan mukaani.

Hampuri osoittautui oivalliseksi viikonloppureissukohteeksi. Lento sinne kestää vain kaksi tuntia ja keskikaupunki on kompaktiudessaan helposti haltuun otettavissa. Parhaiten yleiskäsityksen kaupungista saa tietysti osallistumalla kiertoajelulle ja niin tein minäkin.

Valitsin kierroksen, joka kiersi kaikki suurimmat nähtävyydet. Erityisesti minua kiinnosti tammikuussa Elben rannalle avattu filharmoninen konserttitalo, Elbphilharmonie. Se oli erikoinen näky, josta löytyy kuva tuolta linkin artikkelin loppupuolelta. Talon muotoilu on aika futuristista, ja itse pidin sitä aika kauniina ja mahtavana näkynä. Matkaseuralaiseni oli täysin päinvastaista mieltä, mutta makuasioista ei voi kiistellä. Jokaisen täytyy muodostaa mielipiteensä itse.

Kierroksen jälkeen vietin muutaman tunnin kauppoja kierrellen. Löysin Espritiltä kesäkassin ja kivan T-paidan sekä Compagnie Colonialesta haudutettavaa teetä kotiin viemisiksi. Hampurissa sijaitsee myös Nivea Haus, joka myy Nivean tuotteita edullisesti sekä paljon kaikenlaista erityistä vain näistä Nivea Haus -myymälöistä löytyvää. Edulliset hinnat ja tuotevalikoima saivat aikaan sen, että tuli ostettua paljon sellaistakin, mitä en tiennyt tarvitsevani…

Hampurin ydinkeskustaa hallitsevat kaksi tekojärveä, joista eteläisemmän, Binnenalsterin, lounaisrannalla sijaitsee trendikäs paviljonkiravintola Alex. En yleensä viihdy kovin trendikkäissä paikoissa, mutta tämä oli myös viihtyisä ja ruoka oli hyvää. Siksi päädyin syömään siellä kaksi kertaa. Maisema ravintolasta järvelle oli hieno!

En pystynyt vastustamaan kiusausta nauttia iltapäiväteetä viiden tähden Vier Jahreszeiten -hotellissa, joka tarjoilee sitä suolaiseen 59 euron hintaan. Monet kello viiden teet olen elämäni aikana syönyt, mutta en kertaakaan tämän hintaista. Oleskelutila, jossa Queen Victoria Afternoon tea tarjoiltiin, oli tyylikäs ja pukukoodina olikin smart casual.

Teelista oli ehkä makein ikinä näkemäni: se oli puusta tehty lokerikko, jossa oli näytteet jokaisesta teelaadusta. Asiantunteva asiakas pystyi siis tarkistamaan kuinka hienoa teetä mikäkin on ja onko tee poimittu käsin vai koneella (itsehän en tällaisia hienouksia kyllä erota, mutta lista oli vaikuttava joka tapauksessa).

Muilta osin iltapäivätee noudatteli muualla totuttua. Alkuun finger sandwichejä, sitten skonsseja ja lopuksi makeita suupaloja. Kyllä niistä masu täyttyi, mutta ei tämä kokonaisuus kyllä ihan hintansa arvoinen ollut. Varsinkin kun tietää, että vastaavan saa muualta edullisemmin. Mutta hauska kokemus silti!

Yksi mieleenpainuvimmista nähtävyyksistä Hampurissa oli Planten un Blomen -puisto. Se on hyvin hoidettu kaupunkipuisto, joka koostuu erityyppisistä osista. Itse tutustuin vain sen itäosiin ja japanilaiseen puutarhaan ja olin jo niistä aivan haltioissani. Puiston kartta löytyy täältä.

191706

Puistoon oli vapaa pääsy ja ihmiset olivat tulleet viettämään sinne aikaa. Väkeä ei kuitenkaan ollut liikaa vaan tunnelma oli sopivan rauhallinen. Kaikkialla oli vehreää ja runsasta. Linnut lauloivat puissa ja sorsat uiskentelivat lammissa. Myös pieneen citykaniin törmäsin eräällä polulla. Puisto on hieno kokonaisuus, jonka kiertämiseen kannattaa varata kunnolla aikaa.

Vaikka Hampuri tuhoutui lähes kokonaan toisessa maailmansodassa, on uudisrakentamisessa kunnioitettu vanhaa. Päällimmäiseksi Hampurista jäi kokemus mukavasta ja kauniistakin saksalaisesta kaupungista.

204954