Kevätretkillä Turussa + pari sanaa Turun Rosterista

Vaikka nyt ollaan oltu jo ihan hellelukemissa, myös pari viikkoa sitten oli kivat säät kun vierailin viikon sisään kaksi kertaa Turussa. Tänä keväänä olen muutenkin päässyt käymään monta kertaa Turussa, mikä on ollut pelkästään ihanaa, koska Turku on ihana kaupunki. Ai miten niin olen puolueellinen? No, ehkä. Asuin siellä kuitenkin 10 vuotta elämästäni. 😀

20180506_120723
Varför Paris, vi har ju Åbo!

Pari viikkoa sitten ei vielä ollut lehtiä jokirannan puissa ja pensaissa, mutta ruoho vihersi jo ja istutukset kukkivat. Vapun jälkeisenä viikonloppuna oli kovin kesäinen fiilis, kun söin kesän ensimmäisen jäätelön auringonpaisteessa Aurajoen rannalla. Enkä muuten ollut ainoa. Vaikkei vielä oltu lähelläkään hellelukemia, ihmiset olivat kesäisissä fiiliksissä istuskellessaan joen rannoilla.

20180506_121941

Aurajoen varsi on tätä nykyä ihana sunnuntaikävelypaikka. Oli loistava idea Turulta aikoinaan kunnostaa jokiranta ja panostaa sen ulkonäköön ja ratkaisuihin. Nyt kaupunkilaiset ja turistit saavat nauttia vanhasta kauniista arkkitehtuurista ja suurista lehtipuista.

Vappuaattona olin ex tempore liikkeellä ystäväni kanssa ja kävelimme Tuomiokirkon läheisyydessä, kun huomasimme vanhaan yliopiston rakennukseen avatun ravintolan. Etsimme juuri sillä hetkellä ruokapaikkaa, joten tutkimme vähän lähemmin tuota maaherran makasiiniksi nimettyä rakennusta ja ilmeni, että siinä on nykyään Roster-ravintola.

20180430_161221

Sepäs sattui! Ei liene yllätys, että päädyimme sinne syömään. Meillä kävi tuuri ja meille löytyi pöytäkin, vaikka emme olleet tehneet varausta etukäteen. Turun Rosterin tilat olivat hienot ja ne oli remontoitu hyvällä maulla vanhaan rakennukseen. Tunnelma sopi hyvin sekä juhlaan että arkisyömiseen.

Ruokalistaa lukiessani koin hämmennystä siitä mitä valitsisin. Kaikki kuulosti samaan aikaan hyvältä ja kaikissa oli jotain ”outoa” mukana. Lopulta päädyin mureaksi haudutettuun iberico-porsaaseen chipotle-kastikkeella, ja se oli loistovalinta. Annokseni ei ollut ollenkaan sellainen kuin olin kuvitellut vaan kymmenen kertaa parempi. Söin lautasellisen hyvällä ruokahalulla ja kaavin jäljelle jääneen kastikkeen leivän palalla. En tiennyt pitäväni chipotle-kastikkeesta.

20180430_153525

Yhdessä vaiheessa jäin kuuntelemaan, kun kuului ääni, jonka kuvittelin tuntevani. Äänessä oli syvä turun murre, kun sen käyttäjä sanoi muun muassa ”Meil o kaik oikke hyvi”. Asia jäi vaivaamaan, sillä tunnen edelleen jonkin verran ihmisiä Turusta. Vilkuilin ympärilleni, kunnes silmäni löysivät itse ravintolan pääjehun Kari Aihisen. En todellakaan tunne häntä, mutta ilmeisesti olen sen verran kuullut hänen puhettaan televisiossa, että se kuulosti tutulta.

20180506_122620

Toisella kerralla olin liikkeellä kummipoikani kanssa. Hän oli ensimmäistä kertaa Turussa, joten hänelle ja muulle seurueelle oli tietysti näytettävä Tuomiokirkko. Sen ensimmäiset osan on tiettävästi rakennettu 1200-luvulla, mikä tuntuu ihan käsittämättömältä. Suomessa ei ole juurikaan totuttu siihen, että mikään ihmisen tekemä rakennus olisi 800 vuotta vanha. Kummipoikanikin kysyi pariin kertaan: ”Siis milloin tää oli rakennettu?”

20180506_122246

Kävelimme myös vanhan suurtorin liepeillä mukulakivikaduilla ja ihastelimme noissa kortteleissa vallitsevaa erityistä tunnelmaa. Kauniita yksityiskohtia! Olen niin iloinen, että Turun kaupunki on pitänyt hyvää huolta näistä rakennuksista.

20180506_121556

PS. Viikko pari myöhemmin jokivarren puut saivat lehdet muutamassa yössä. Kuvia voi katsoa esimerkiksi täältä Hansun Hassutellen-blogista!