Erityisiä nähtävyyksiä Suomessa: Pekka Hiltusen taidelinna Kangasniemellä

Rakastan kotimaan matkailua ja kaikkia pieniä kummallisia paikkoja, joihin ennakkoluuloton harhailija voi päätyä. Välillä kohdalle osuu mielenkiintoisia helmiä.

Ajelen toisinaan Kangasniemen ohi matkallani Savoon mökkeilemään. Vasta viime kesänä, kun jouduimme ajamaan kiertotietä, hoksasin yhden Kangasniemen erikoisimmista nähtävyyksistä: taiteilija Pekka Hiltusen Taidelinnan. Se on Hiltusen perheelleen 90-luvun alussa rakennuttama kivilinna, joka nykyään toimii kesäisin taidenäyttelytilana, antiikkimyymälänä ja paikkakunnan yleisenä nähtävyytenä.

Nyt kun Taidelinnan Facebook-sivuilla julkaistiin ensi kesän aukiolotiedot, muistin taas tämän mielenkiintoisen nähtävyyden, jossa kannattaa poiketa, jos sattuu seudulle.

20190614_105103

Kivisessä taidelinnassa on kaksinkertaiset luonnonkiviset muuriseinät, joiden välissä on lämmöneristeet. Koko majesteettinen rakennus lämpiää puulla ja sen keskellä sijaitseva torni on 22 metrin korkeudessa. Tornista on huikea näkymä Kangasniemen Pappilansalmelle, joka on mitä kauneinta järvi-Suomea.

Suoraan tornin alla, keskellä taloa, on alakerrassa uima-allas, joka nykyään toimii näyttelytilan jatkeena. Taidelinnan kerrosten tasanteet ovat avaria ja ilmavia.

Pekka Hiltusen maalauksia on nähtävillä joka puolella linnaa, niin makuuhuoneiden seinillä kuin uima-altaan pohjallakin. Tyylillisesti ne ovat hyvin erilaisia, joten tähän galleriaan mahtuu useampi taidenäyttely. Itse ihastuin tähän alla olevaan teokseen, jonka helposti voisin kuvitella oman olohuoneeni seinälle.

20190614_103217

Taidelinna on hauska nähtävyys monella tapaa. Paitsi että rakennus itsessään on mielenkiintoinen, myös taiteessa ja antiikissa riittää tutkittavaa pieneksi hetkeksi.

Ensi kesänä taidelinna on auki 11.7.-30.8. klo 11-18. Vapaa pääsy.